4 motive pentru care bine faci dacă ai jurnal

„Space. The final frontier.” Dacă ai zâmbit citind aceste cuvinte fiindcă îţi amintesc de ceva cunoscut (serialul SF Star Trek), atunci vei fi ştiind şi ce urma: obişnuitul „to boldly go where no one has gone before”, care încheia genericul, şi apoi începutul propriu-zis al episodului. „Captain’s log, stardate….” Restul era povestea.

Multe poveşti despre aventuri – (inter)stelare sau pământene – încep de la jurnale. Căci asta înseamnă „log”: „jurnal”. Iar originea termenului este şi ea strâns legată de aventurile pe mări şi oceane: „log book” era jurnalul de bord folosit de navigatori încă din sec. XVII, denumirea având legătură cu buşteanul („log”) pe care îl legau de corabie cu o sfoară cu noduri, pentru a măsura viteza de deplasare a navei.

 

Aşa încât ideea de a ţine un jurnal şi noţiunea de voiaj sunt strâns legate: jurnalul şi călătoria sunt gemeni, iar adevărul e că a scrie un jurnal este una dintre cele mai aventuroase, savuroase şi totodată benefice călătorii. Cum aşa? Iată 4 motive bune pentru a vrea să ţii un jurnal:

 

  1. Procesezi pe îndelete, fără stres sau presiuni, ceea ce ţi s-a întâmplat într-o zi. Relatând în scris ce s-a petrecut semnificativ peste zi (bun sau rău, plăcut sau mai puţin plăcut), îţi acorzi de fapt timp de calitate pentru a-ţi examina gândurile şi mai ales sentimentele faţă de cele întâmplate. Asta ajută la menţinerea sănătăţii mintale şi dezvoltă inteligenţa intrapersonală, altfel spus capacitatea de autocunoaştere.
  2. Obţii, cu timpul, un „istoric” al opiniilor, credinţelor, gândurilor şi sentimentelor tale. Ceea ce, atunci când vei reciti cele scrise fie şi cu doar câteva săptămâni în urmă, îţi va permite să ai o perspectivă precisă asupra evoluţiei tale. Altfel spus, un jurnal scris şi recitit periodic este oglinda dezvoltării tale personale. El îţi poate dezvălui tipare utile pentru a învăţa din greşeli şi îţi poate arăta, vorba aceea, de unde vii şi încotro te îndrepţi…
  3. Te asiguri că ai unde să găseşti o informaţie de care ai uitat. Căci jurnalul nu uită. Atunci când ai nevoie să îţi aminteşti ceva, dar nu reuşeşti, te întorci la jurnal, cauţi şi găseşti informaţia respectivă. De exemplu: ai participat la o acţiune de colectare de deşeuri despre care ai scris la data respectivă; acum îţi actualizezi CV-ul pentru a fi primit voluntar la prestigioasa Greenpeace; dar nu prea ştii ce să incluzi. Ce te recomandă pentru voluntariat? Ei bine, jurnalul ştie. Nu trebuie decât să găseşti relatarea de la data respectivei acţiuni şi să o converteşti în experienţă de voluntariat pentru CV. Bingo!
  4. Îţi exersezi scrisul. A ţine un jurnal nu înseamnă a avea talent la scris sau a fi scriitor. Dar, da, presupune exersarea abilităţii de a redacta text. În intimă legătură cu gânditul, scrisul în jurnal implică ordonarea gândurilor; formularea lor în propoziţii legate; explorarea şi explicitarea de motive, reacţii, sentimente. Toate acestea sunt exact abilităţile de care avem nevoie la examenele scrise. Din acest punct de vedere, jurnalul este laboratorul în care ne rafinăm exprimarea scrisă atât de necesară pentru obţinerea succesului la şcoală.

 

Aşadar, dacă ai jurnal îţi menţii sănătatea, te dezvolţi personal, înveţi mai temeinic din greşeli trecute, dispui de un suport de memorie de nădejde. Şi, mai presus de orice, călătoreşti pe îndelete în cea mai minunată şi incitantă lume cu putinţă: universul tău interior.

 

P.S.: Dacă scrisul de mână nu îţi e simpatic, există „diary apps” ca Penzu sau Google Keep.

P.P.S.: Iar dacă decizi să îţi ţii jurnalul în limba engleză, pe lângă toate beneficiile de mai sus se adaugă şi acela, grozav, că rulezi în jurnal vocabular, expresii şi structuri gramaticale făcute la ore. Cu şanse mari ca, în scurt timp, să capeţi o uşurinţă de nativ în a le întrebuinţa. În plus, îţi îmbunătăţeşti spellingul şi, desigur, te asiguri că nu oricine îţi descoperă jurnalul îl poate şi citi cu (indiscretă) uşurinţă – pe scurt, a journal in English is a more private journal.